Samenkomsten

SamenkomstenDe Sjabbat is voor ons een belangrijke dag. Het is de Rustdag. Sjabbat betekent ook: staken (niet werken).

De sjoel heeft tot functie een plaats van devotie te zijn, een plaats waar men rustig met zichzelf en het Opperwezen kan praten. Maar u zult merken dat er interactie is tussen de deelnemers aan de dienst en dat diverse sjoelbezoekers een actieve rol hebben in de dienst.

Onze samenkomst wordt geopend met het omdoen van de talliet (gebedskleed), dit geldt alleen voor de mannen, daarna volgen er een aantal traditionele gebeden vanuit de sidder zoals: Ma Tovoe, Adon Olam, Sjema Jisraëel en het Amida, het “gebed dat staande gezegd wordt”. Hierna volgen een aantal lofliederen.

Een klein uur na het begin van de dienst wordt uit de Tora, de vijf boeken van Mozes, ge- lezen. Daartoe wordt de Tora uit de Aron Hakodesj (heilige kast) gehaald en midden in de sjoel geplaatst. Daar is een verhoging (biema) en daarop staat een grote tafel waar de Torarol, opengerold, kan worden neergelegd om er uit voor te lezen. Daarna lezen wij uit de profeten en uit het vernieuwde verbond. Vervolgens wordt er onderwijs gegeven.

Na de samenkomst bestaat de mogelijkheid om met elkaar door te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom.

adres Beit-Nitzachon